Zakończyła się trzydniowa 22. Wystawa Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego Pogranicza Polsko-Czeskiego w Prudniku. Teren targowy przy ul. Łuczniczej przyciągnął mnóstwo zwiedzających.
Dziś po godzinie 16.30 kierownik Agencji Promocji i Rozwoju Gminy Prudnik Małgorzata Halek-Malinowska podsumowała dwa konkursy dla wystawców: na najlepszą potrawę kulinarną oraz najciekawsze stoisko. Wyróżnionym gratulowali: przewodnicząca Rady Miejskiej Alicja Isalska i wiceburmistrz Jarosław Szóstka.
KONKURS NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ
WYROBY PIEKARNICZE I CUKIERNICZE
- I miejsce: Romana Klubowicz za tort makowy z jabłkami
DANIA GOTOWE
- I miejsce: Dominik Uliczka za pierogi z kaczką
- wyróżnienie: Wiesław Pytel za żurek złoty
- wyróżnienie: Jakub Gajek za galantynę z jabłkami
NAPOJE ALKOHOLOWE I BEZALKOHOLOWE
- I miejsce: Natalia Iżyk za podpiwek z Podhajczyk
KONKURS NA NAJCIEKAWSZE STOISKO WYSTAWOWE
- I miejsce: Grzegorz Korzeniec – stoisko „Dźwięki ziemi i przestrzeni”
- wyróżnienie: Magdalena Sobocińska – stoisko „Dzika fastryga”
- wyróżnienie: Grzegorz Sołtyszewski – stoisko prezentujące ceramikę