Przygotowujesz eleganckie przyjęcie i chcesz, żeby wypadło perfekcyjnie? Podpowiemy ci jak nakryć stół i jak prawidłowo ułożyć sztućce. To wcale nie jest trudne!
Nakrywamy stół – jak dobrać obrus do okazji
Planując eleganckie przyjęcie, nie skupiajmy się wyłącznie na prawidłowym ułożeniu sztućców na stole. To ważne, oczywiście, ale liczy się całokształt. Prawidłowo ułożone sztućce na źle dobranym obrusie nie zrobią odpowiedniego wrażenia. Jeszcze gorszą decyzją będzie zrezygnowanie z obrusa i poprzestaniu na podkładkach pod talerze.
Bardzo uroczyste przyjęcia wymagają odpowiedniej oprawy. Jeszcze do niedawna było oczywiste, że na stole położymy biały obrus. Dziś ten rygorystyczny wymóg można przełamać położeniem dekoracyjnego bieżnika. W dobrym tonie jest też wybór obrusa zdobionego złotą lub srebrną nicią. Nie musi być obowiązkowo biały. Do wielu okazji pasuje także obrus czerwony lub granatowy. Natomiast ważne jest, by nie były to obrusy bardzo wzorzyste. Na ważne uroczystości lepiej wybierać gładkie tkaniny naturalne – len, jedwab, bawełnę. Wyglądają zdecydowanie szlachetniej niż mikrowłókno.
Nakrywamy stół – jak ułożyć talerze
Przede wszystkim należy zadbać, by wszystkie talerze pochodziły z jednego kompletu. Jeśli chcemy usadzić przy stole dużą liczbę gości, jeden zestaw może nie wystarczyć, dlatego warto mieć w zapasie drugi.
Aby zapewnić wszystkim biesiadnikom wygodę, talerze powinny być ułożone w odległości nie mniejszej, niż 80 cm licząc od ich środka.
Talerze układamy w kolejności odwrotnej do używania, czyli w pierwszej kolejności na stole stawiamy duży talerz, na nim drugi, który będzie talerzem lub miską na zupę. Ale uwaga: jeśli planujemy przed zupą podanie przystawek, wówczas na dużym talerzu układamy mniejszy, który następnie zostanie wymieniony na talerz na zupę. Nie układa się talerza na przystawki na talerzu na zupę. Tym bardziej nie oczekuje się od gości, że wyjmą go spod spodu i położą sobie na kolanach. Talerza deserowego nie kładzie się wcześniej na stole. Po zakończeniu obiadu zbiera się wszystkie talerze i dopiero wówczas rozdaje talerze deserowe. Zastawę szklaną – szklanki, literatki, kieliszki – układa się nad talerzem po prawej stronie. Sugerując się zegarem, należy szukać miejsca, w który wskazywana jest godzina druga.
Nakrywamy stół – jak ułożyć sztućce
Chociaż ułożenie sztućców wydaje się skomplikowane, szczególnie gdy jest ich więcej niż zwyczajowe cztery, tak naprawdę ich ułożenie jest bardzo logiczne – sztućce, podobnie jak talerze, układa się w kolejności używania. Trzeba przy tym pamiętać o zasadzie, że łyżka i nóż trafiają na prawą stronę talerza, a widelec lub widelce, na lewą, i tak:
– po prawej stronie talerza kładziemy nóż – ostrzem w górę i w stronę talerza, obok niego łyżkę, a następnie mniejszy nóż do przystawek, również ostrzem skierowanym w stronę talerza,
– po lewej stronie talerza układamy widelce, na zewnątrz widelczyk do przystawek, bliżej talerza widelec do obiadu,
– nad talerzem układamy sztućce deserowe – jeśli planujemy położyć widelczyk i łyżeczkę, to widelczyk leży bezpośrednio nad talerzem, łyżeczka nad nim. Trzeba koniecznie zwrócić uwagę na kierunek sztućców deserowych – trzonek widelczyka skierowany jest na lewo, łyżeczki na prawo. Łatwo to zapamiętać, bo widelce kładziemy z lewej strony talerza, łyżki z prawej.
Niezależnie od tego, jak długie ma być przyjęcie i ile dań chcemy podać, przy talerzu nigdy nie układa się więcej niż trzy pary sztućców. Jeśli przewidujemy, że będzie potrzebne więcej, sztućce trzeba w trakcie przyjęcia wymienić.