Zakończyła się 21. Wystawa Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego Pogranicza Polsko-Czeskiego w Prudniku.
Podczas podsumowania wydarzenia nagrodzono uczestników wystawy, którzy wzięli udział w konkursach na najlepszą potrawę regionalną oraz najlepsze stoisko.
Oto wyniki:
KONKURS NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ REGIONALNĄ
Kategoria – Dania gotowe:
- I miejsce: Irena Jasińska za koszyczek obfitości
- wyróżnienie: Dominik Uliczka za roladę z kaczki z sosem żurawinowym, buraczkami oraz kluski smażone
Kategoria – Wyroby piekarnicze i cukiernicze:
- I miejsce: Pola Blak za trufle z nutą domowych likerów
- wyróżnienie: Elżbieta Rinke za kulki z mleka w proszku
Kategoria – Napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
- I miejsce: Romana Klubowicz za nalewkę Ratafia Staropolska
- wyróżnienie: Jadwiga Ryś za naturalny sok z utartych płatków róży
KONKURS NA NAJLEPSZE STOISKO WYSTAWOWE
- I miejsce: Justyna Wolna (Byczyna) – ceramika artystyczna
- wyróżnienie: Lenka Hudečkova (Krasov)
- wyróżnienie: Janusz Marzec (Wałbrzych) – ozdoby dekoracyjne z drewna z korą
Organizatorem wystawy z ramienia Gminy Prudnik była Agencja Promocji i Rozwoju Gminy Prudnik. „Tygodnik Prudnicki” patronował imprezie.