Pokazy, degustacje, warsztaty kulinarne i konkursy, a to wszystko oparte o tradycje śląskiej kuchni, to Święto Latwergi w głogóweckich Winiarach.
Święto Latwergi to inicjatywa o charakterze kulinarno-kulturalnym, której celem jest promocja dziedzictwa kulinarnego regionu, integracja społeczności lokalnej oraz rozwój edukacji regionalnej. Centralnym punktem wydarzenia jest latwerga – tradycyjne, gęste powidła, wytwarzane z lokalnych odmian śliwek, gruszek i jabłek, według dawnych receptur.
W programie wydarzenia, które odbędzie się 10 sierpnia (niedziela) w Świetlicy na Winiarach w Głogówku (początek o godz. 15.00), przewidziane są m.in. warsztaty kulinarne dla dzieci, młodzieży i seniorów, pokazy, degustacje, konkursy oraz działania edukacyjne i artystyczne.
Organizacja wydarzenia angażuje szerokie grono mieszkańców województwa opolskiego – od lokalnych producentów, sadowników i rękodzielników po dzieci, młodzież i seniorów. Święto ma na celu również przeciwdziałanie marnowaniu żywności, rozwój turystyki kulinarnej oraz wzmocnienie tożsamości regionalnej.
Organizatorem Święta Latwergi jest Koło Gospodyń Wiejskich Głogówek – Winiary. Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu Urzędu Marszałkowskiego – działania „Opolskie ze smakiem”.
A gumiklizy tez beda serwowane