W najnowszym wydaniu „Tygodnika Prudnickiego” znaleźć można już 29. odcinek „Z poradnika dietetyka”. Tym razem miejscowa psychodietetyk Karolina Sienkiewicz poleca zupę krem o dość oryginalnym smaku.
„Curry z dojrzałych bananów, to świetny pomysł na obiad. Potrawa jest bardzo syta, aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na jesienne słoty i smutki. Głównym składnikiem curry są dojrzałe banany. Jeśli mają Państwo nadmiar tych owoców i brak pomysłu na ich wykorzystanie, zupa jest wybornym rozwiązaniem. Wpisuje się wyśmienicie w zimny jesienno-zimowy czas. Po każdej łyżce tego kremu chce się żyć 🙂 Wszystko za sprawą rozgrzewających przypraw curry, w skład których wchodzi: kurkuma, cynamon, kardamon, imbir, pieprz, chili, kolendra, kumin i anyż. Dzięki tej przyprawie bananowy krem nabiera wyrazistości i ostrości smaku. Zupę z powodzeniem może jeść każdy z wyjątkiem osób cierpiących na cukrzycę. Pamiętajmy o tym, że dojrzałe banany ze względu na swój wysoki indeks IG (72) są niewskazane dla osób zmagających się z wahaniami glikemii.”
SKŁAD NA DWIE PORCJE
- 2 dojrzałe banany
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml wody
- 25 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka przyprawy curry
- kostka rosołowa bio
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Do wysokiego garnka wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilę, dodajemy łyżkę przyprawy curry i dwa banany. Wlewamy wodę, mleczko kokosowe oraz kostkę rosołową bio. Gotujemy zawartość ok. 10 min. Całą zupę miksujemy blenderem, przyprawiając pieprzem i solą. Krem podajemy z grzankami lub bez. Smacznego!