Zdrowie na talerzu – pod tą nazwą co roku uczniowie Szkoły Podstawowej w Łące Prudnickiej realizują projekt dotyczący promocji zdrowej żywności.
Zadanie nie jest proste. Najpierw klasy losują jeden z kolorów: czerwony, zielony, pomarańczowy, brązowy lub biały, a następnie przygotowują potrawy, przekąski i napoje w tym właśnie wybranym kolorze. W projekt zaangażowani są również rodzice, którzy w domach pomagają upichcić niektóre z dań. Dodatkowo klasy uczą się o swoich produktach, ich walorach odżywczych i wpływie na zdrowie. Finałem projektu jest wspólna degustacja, poprzedzona prezentacją oraz prelekcją na temat zdrowego żywienia.
– Jedna z klas, w tym roku pana Bernarda Franke, opracowuje część merytoryczną projektu, a więc to, co chcemy, żeby dzieci zapamiętały, oprócz pysznego smaku potraw – odrobinę wiedzy na temat zdrowego żywienia – mówi Małgorzata Sypień, dyrektor szkoły.
Mówienie o jedzeniu oraz patrzenie na nie, bardzo zaostrza apetyt, dlatego też uczniowie z mimo wszystko z niecierpliwością czekali, aż pan Franke skończy opowiadać o zdrowym żywieniu 😉 i przystąpili do konsumpcji.
Trzeba przyznać, że mimo braku nugetsów i frytek, dzieci zajadały się warzywami i owocami tak, jakby nie dostały drugiego śniadania, a to oznacza, że projekt spełnił swoje zadanie znakomicie. Może być kolorowo i pysznie, a zarazem zdrowo.