Doskonały smak, wyjątkowy klimat i perfekcyjna obsługa – to wyróżnia „Bueno”, nową restaurację w Prudniku
Lokal u zbiegu Placu Wolności i ul. Kościuszki prowadzą państwo Duszkiewiczowie. Pan Szymon jest synem właścicieli dawnego „Kamelotu” w Rynku, którzy przez wiele lat dyktowali trendy kulinarne w mieście. Młody restaurator fachu uczył się we Wrocławiu. Świat gastronomii poznawał będąc studentem… informatyki.
– Każdy możliwy wieczór spędzałem za barem w kubańskim klubie, gdzie trafiłem na osoby, które bardzo szybko mnie zaraziły swoją pasją. Poszerzałem swoją wiedzą o tworzenie własnych receptur, koktajli, czy towaroznawstwo – wspomina Szymon Duszkiewicz.
Później prudniczanin związał się z pięciogwiazdkowym, najstarszym hotelem w stolicy Dolnego Śląska. Nauczył się tam pracować jako barista. Biorąc udział w szkoleniach, czy prestiżowych konkursach barmańskich, stale nabierał doświadczenia. Po skończeniu studiów krótko pracował w zawodzie.
– W firmie informatycznej nauczyłem się nowych rzeczy, odnajdowałem się w tej branży. Ale wracając po pracy do domu, czułem pustkę, czegoś mi brakowało. Po niecałych trzech tygodniach podjąłem decyzję o powrocie do hotelu.
Przechodząc kolejne szczeble awansu zawodowego, w końcu objął stanowisko menadżerskie. Nie licząc kuchni, kierował blisko trzydziestoosobowym zespołem.
– Przyjmowaliśmy najbardziej znamienitych gości, wszelkiego rodzaju artystów, czy sportowców, włącznie z reprezentacją Polski w piłce nożnej.
Po dwóch latach pan Szymon postanowił otworzyć własny biznes. Rozglądał się za czymś i sprawdzał możliwości we Wrocławiu, jednak wraz z małżonką, także prudniczanką, zdecydował o powrocie do rodzinnej miejscowości, która – jak podkreśla – posiada wiele atutów i żyje się tutaj spokojniej.
– Początkowo myśleliśmy o prowadzeniu małej kawiarni, ale gdy wszedłem do tego lokalu, urzekło mnie to stylowe miejsce. Choćby te duże okna z łukami z cegły.
Nowe wnętrze zaaranżowała wrocławska projektantka. Z kolei wystroju nadali miejscowi rzemieślnicy – metaloplastyk do spółki ze stolarzem. Przygotowania trwały dokładnie trzy miesiące. W międzyczasie skompletowano zgrany i pełen zapału do pracy personel, o który w dzisiejszych czasach wcale nie jest łatwo. Pierwsi goście zasiedli przy stołach tuż przed świętami Bożego Narodzenia.
W „Bueno” wszystkie dania i potrawy przyrządzane są ze świeżych produktów. Przygotowywane z należytą starannością i sercem zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. W karcie znajdziemy wyśmienite dania mięsne, rybne, zupy, sałatki, czy przepyszne desery. Jest także pizza, a nawet burgery ze stuprocentową wołowiną.
– Serwujemy kuchnię międzynarodową, nie zamykamy się w jednych ramach, wszędzie dodajemy trochę naszego polskiego stylu. Chcemy zaprezentować dania, które niełatwo zrobić w domu, żeby ludzie mieli ochotę do nas wrócić. Mamy też ciekawą ofertę win z różnych zakątków świata, które sprzedajemy również na kieliszki. Całość dopełnia autorska karta koktajli. Menu zmieniamy sezonowo, a poszczególne pozycje to zasługa naszego szefa kuchni (przez wiele lat pracował w zawodzie w Londynie), który ma u nas wolną rękę w tej kwestii.
Klienci, którzy wystawili „Bueno” opinię w mediach społecznościowych, zwracają uwagę nie tylko na fantastyczne jedzenie i przystępne ceny, ale także na przemiłą, fachową obsługę kelnerską.
– Gastronomicznie to najlepsze co kiedykolwiek spotkało Prudnik – uważa pan Kamil.
Restauracja czynna jest sześć dni w tygodniu (wtorek-czwartek oraz niedziela: godz. 12.00-22.00, piątek-sobota: 12.00-23.00). „Bueno” przyjmuje również rezerwacje na imprezy okolicznościowe: chrzciny, komunie, czy urodziny. Lokal pomieści 45 osób.
DANE TELEADRESOWE
Restauracja „Bueno”
Prudnik, ul. Kościuszki 24
tel. 77 436 02 13
e-mail: buenoprudnik@gmail.com
Bueno na Facebooku
WYBRANE POZYCJE Z MENU
- Zupa krem z białych szparagów z kawiorem
- Polędwiczka wieprzowa (kulki ziemniaczane, pak choi, sos winny na suszonych pomidorach)
- Kacze udko confit (puree grzybowe, marynowane buraki, pieczone pieczarki, czerwona porzeczka)
- Sałatka z pieczonych batatów (ciecierzyca, koper włoski, miks sałat, papryczki chili, pestki z dyni, sos tahiti)
- Beef burger (wołowina, jajko sadzone, bekon, pikle, rukola, cheddar, karmelizowana celuba, ketchup, majonez, frytki)