Czerwcowa waloryzacja składek w ZUS to zysk dla przyszłych emerytów

1
(fot. ZUS)

W czerwcu Zakład Ubezpieczeń Społecznych zwaloryzuje konta i subkonta osób ubezpieczonych, czyli przyszłych emerytów. Kwoty zapisane na kontach są podstawą obliczenia wysokości świadczenia po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego.

– Składki zgromadzone w ZUS przez osoby ubezpieczone każdego roku są waloryzowane. Tegoroczny wskaźnik waloryzacji składek na kontach ubezpieczonych to 114,87 procent, a środków na subkontach to 109,91 procent. Waloryzacja czyli zabieg podnoszenia wartości kapitału zgromadzonego w ZUS ma zrekompensować inflację i inne procesy gospodarcze za ubiegły rok – mówi Sebastian Szczurek, regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa opolskiego.

Na przykład osobie, która zgromadziła na koncie w ZUS 450 tys. zł, dzięki waloryzacji przybędzie 66,9 tys. zł (do 516,9 tys. zł). Natomiast jeśli ktoś dotąd zgromadził 850 tys. zł w postaci składek i kapitału początkowego, to dzięki waloryzacji stan konta zwiększy się o 126,4 tys. zł (do 976,4 tys. zł).

Wyższy kapitał na koncie w ZUS to w przyszłości wyższe świadczenia, w tym emerytura. W przypadku osoby, która zgromadziła na swoim koncie 450 tys. zł kapitału, tegoroczna waloryzacja składek pozwoli obliczyć jej emeryturę wyższą nawet o ponad 250 zł (dla osoby w wieku 60 lat) lub ponad 300 zł (dla osoby w wieku 65 lat), zależnie od płci. Z kolei osoba, która ma na koncie 850 tys. zł, może otrzymać świadczenia wyższe o ok. 480–580 zł.

Proces waloryzacji składek zgromadzonych na koncie i subkoncie w ZUS dotyczy osób urodzonych po 31 grudnia 1948 r. i które nawet przez krótki okres podlegały powszechnym ubezpieczeniom społecznym. Każda z takich osób może mieć dostęp do informacji o stanie swojego konta. Od 2020 r. ZUS udostępnia takie dane na profilu użytkownika Platformy Usług Elektronicznych ZUS. Od tego roku Zakład nie wysyła już „Informacji o Stanie Konta Ubezpieczonego” w wersji papierowej, choć taki dokument może być wydany w formie tradycyjnej na życzenie klienta.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here