Prudnicka Spółdzielnia Socjalna „Domowe Smaki” wygrała przetarg na przygotowywanie posiłków dla pacjentów szpitala w Prudniku i Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Głogówku.
Dziś rano doszło do podpisania dwuletniej umowy z udziałem prezesa zarządu Prudnickiego Centrum Medycznego Witolda Rygorowicza i prezes spółdzielni „Domowe Smaki” Danutą Brzozowską.
Wcześniej, przez trzy lata, posiłki dostarczała firma w Kietrza, tym razem najkorzystniejszą ofertę przedstawił podmiot z Prudnika. Do przetargu stanęło pięć firm z kilku województw, w tym dwie z Prudnika.
– Cieszę się, że nawet ku zaskoczeniu dotychczasowego dostawcy, któremu dziękuję za kilkuletnią współpracę, ich cena była druga w kolejności, a „Domowe Smaki” pobiły cenowo wszystkich konkurentów. Stawka żywieniowa będzie wynosiła 14,58 zł dziennie – mówi prezes Rygorowicz.
Szpital będzie stawiał na jakość serwowanych posiłków – trzy razy dziennie.
– Sama nazwa firmy „Domowe Smaki”, to że ją lokalnie znamy, to zobowiązuje, stąd liczę na nową jakość w tym nowym rozdaniu – dodaje prezes.
Powstała w 2014 roku Spółdzielnia „Domowe Smaki” posiada własny bar przy ul. Królowej Jadwigi. Ma doświadczenie w przygotowywaniu zbiorowych posiłków. Firma dostarczała jedzenie m.in. dla pensjonariuszy Domu im. Jana Bożego, żłobka „Bajka”, czy przedszkola „Skrzat”. Przygotowuje posiłki na imprezy oraz indywidualnie do domów.
Danuta Brzozowska podkreśla bardzo trudny dla spółdzielni okres epidemii (zamknięcie lokalu, zawieszenie działalności placówek – klientów), ciesząc się jednocześnie z zawartej umowy. Dla firmy to bardzo ważne wsparcie. Wsparcie za konkretną pracę. W spółdzielni pracuje pięć osób.
W zależności od liczby pacjentów w Prudniku i Głogówku „Domowe Smaki” będą przygotowywały dziennie od ok. 80 do 150 posiłków.
Do tematu wrócimy na łamach „Tygodnika Prudnickiego”