Z pewnością macie sprawdzone przepisy na dania wigilijne i świąteczne, ale zawsze warto poznać coś nowego lub porównać z tym, co już znamy. Joanna Cebula z Muzeum Ziemi Prudnickiej z dwoma dzielnymi pomocnikami pokazują w filmie jak przygotować pyszne pierniki według przepisu jej babci.
Film zainspirowany został książką pt. „Śląski tygiel kulinarny”, która powstała między innymi dzięki wspomnieniom Róży Zgorzelskiej z Biedrzychowic, regionalistki i gospodyni Farskiej Stodoły (w filmie jest jej wypowiedź). Publikacja dostępna jest bezpłatnie w Muzeum Ziemi Prudnickiej oraz w Powiatowym Muzeum Ziemi Głubczyckiej.
Po przygotowaniu pierników czas na muzykę. Natalia Rygiel i Olivier Gryc śpiewają kolędę ze śpiewnika Karola Miarki.
Przypominamy również, że w aktualnym, świątecznym wydaniu „Tygodnika Prudnickiego” (tu kupisz e-wydanie) znaleźć można przepis na wigilijnego „tatara” ze śledzia. Danie proponują: Agnieszka Wilk i Agnieszka Chudy.