Na prudnickim rynku trwa „Wigilia Polska” zorganizowana przez Starostwo Powiatowe wraz z „Powiatowym Klubem Ośmiu” działającym przy ZSP w Prudniku.
Przepyszne wigilijne dania przygotowali uczniowie z Zespołu szkół Rolniczych pod kierunkiem Agnieszki Chudy i Joanny Grzegockiej, a są to kule rybne, które podbiły podniebienia prudniczan, krokiety z leśnymi grzybami i kapustą oraz kluseczki z makiem, bakaliami i miodem, tradycyjny barszcz czerwony przygotował Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy pod czujnym okiem Agaty Proszowskiej Narkielon i Angeliki Sadowskiej. Na rynku można było zakupić świąteczne stroiki i oraz otrzymać od Policji odblaskową torbę. Na wigilii nie zabrakło kolędowania, oprawę muzyczną przygotowała szkoła z Łącznika, w której również działa Klub Ośmiu.