W czwartek (11 października) w Prudnickim Ośrodku Kultury odbyła się druga Konferencja Uniwersytetów III Wieku, pod tytułem „Jesteś tym co jesz”, której organizatorem był Uniwersytet III Wieku z Prudnika.
Pierwszy wykład prowadził Zbigniew Kuśniewicz z Rabki-Zdrój, pt.” Jesteś tym, co jesz”, który zachęcał wszystkich do postów warzywnych, aby co jakiś czas zrobić sobie przerwę w spożywaniu białek zwierzęcych, bowiem w mięsie jest wiele wartości odżywczych, ale i również wiele hormonów, antybiotyków, a to właśnie one pozostają w naszym organizmie po spożyciu i organizm musi podjąć dużą walkę aby wydalić złogi z organizmu.
Drugi wykład poprowadziły panie z Lądka-Zdroju, Iwona Sobolewska i Monika Franasowicz pt. „Zdrowe żywienie w osteoporozie”. Po wykładach nastąpiła degustacja zdrowej żywności oczywiście bez białka zwierzęcego. Wszystkie rzeczy zrobiły panie z Uniwersytetu III Wieku, było tam wiele past warzywnych do chleba, swojskich dżemów, soków.